0620641714 welkom@egmotion.nl

Onlangs kreeg ik een vraag van een cliënt over het energetisch werk wat ik deed. Dit is namelijk een vorm van alternatieve therapie. Zij, redelijk nuchter en rationeel, had dit niet verwacht bij mij als wetenschappelijk geschoold psycholoog. En CGT en energetisch werk leek n haar ogen niet logisch. Ik vertelde haar, waarom JUIST deze combinatie zo sterk is. Omdat je enkel met het hoofd (lees reguliere CGT protocollen) er gewoon echt niet altijd komt. En energetisch wordt er zoveel meer in beweging gezet dan in mijn beleving mogelijk is met bepaalde cognitieve technieken.

Waarom de vraag mij triggerde

De vraag van mijn cliënt triggerde mij. Want een aantal jaar geleden had ik haar waarschijnlijk 100%  gelijk gegeven dat het een rare combi was. Nog niet super lang geleden deed ik mijn werkzaamheden soms zelf nog af als ‘zweverig’. En zag ik energetische of alternatieve therapie ook als een soort verboden werkwijze als psycholoog. Omdat ik er zelf ook nog geen verklaring voor had hoe het nu precies werkte. En soms ook bang was dat de ander het zweverig zou vinden, dus noemde ik het alvast zo. Ik wist niet beter dan dat het tastbaar en onderbouwd moest zijn. Want zo had ik het geleerd op school. En zo kwam het ook terug in de grote GGZ instellingen waar ik gewerkt hebt.

En een andere reden waarom het mij triggerde is omdat het ook een bepaalde manier van denken is, die ervoor zorgt dat je op een bepaald moment stopt met zoeken naar antwoorden op je vragen of klachten. En dat is ook ontzettend zonde. Zorgdragen voor je mentale en fysieke gezondheid is maatwerk. En door niet elke route te onderzoeken krijg je dus soms ook niet de juiste aanpak of behandeling. Daarmee wil ik niet zeggen dat de behandeling in de GGZ slecht is. Ik heb heel veel fijne en goede collega’s gehad. Maar het is in mijn beleving soms beperkt. Zeker als er bijvoorbeeld een specifieke poli is. Een soort ‘eilandje’ waar ze vooral veel weten van een klein stukje, maar minder breed gewend zijn om te kijken. Dit zie je vaak ook terug in ziekenhuizen.

Wat ik nu anders doe

Waar ik voorheen eerst een diagnose stelde voordat een behandeling kon beginnen, ga ik nu uit van het verhaal van de cliënt en zoeken we samen naar de best passende oplossing. Niet vooraf kaderen, maar gaandeweg ontdekken. Ik ga er namelijk altijd vanuit dat elke klacht (ook) voortkomt uit een emotionele blokkade. iets wat je niet goed hebt kunnen verwerken of loslaten. Jij hebt dat bewust of onbewust opgeslagen.

Die klacht brengt je vervolgens bij de huisarts of psycholoog. In de GGZ (wanneer de klacht mentaal is) wordt er dan uitgegaan van een diagnose waarbij een bepaald protocol hoort. Vaak is dit op basis van CGT. En daar bestaat je behandeling vervolgens uit. En per collega verschillend was dat soms enkel dat protocol en soms ook een stuk maatwerk.

Ik kijk vooral wat jouw verhaal mij duidelijk maakt. In hoeverre je zelf een aanwijsbare reden hebt. Wat je lichaam te vertellen heeft en wat je geschiedenis is. Want als je er vanuit gaat dat jouw lichaam een signaal afgeeft, moet je ook echt naar de oorzaak. Niet sussen in het hier en nu of de klachten dempen. Maar naar de kern. Waarom heeft jouw lichaam bedacht dat bijvoorbeeld depressie de beste uiting is om jou iets duidelijk te maken? Cognitief heb je daar waarschijnlijk een aantal redenen voor. Bijvoorbeeld als er iets naars is gebeurd. Maar voor alle vraagstukken waar onduidelijkheid over blijft heeft ons bewustzijn, de cognitieve rationele afdeling, niet altijd de antwoorden. Het lichaam moet je dan ook echt meenemen.

En dat is precies waar het energetisch werken een verlengstuk wordt van die wetenschappelijk onderbouwde technieken. Want wat jouw bewuste geheugen je niet kan vertellen, heb je vaak wel opgeslagen in het onderbewustzijn. In het Engels zeggen ze heel mooi ‘the body keeps score’. Oftewel, ergens is het opgeslagen. Je kan er misschien alleen nog niet bij. Jouw onderbewustzijn en jouw lichaam kan je hier toegang geven tot deze informatie. Bijvoorbeeld door een opstelling of een NEI sessie.

Resultaat van die combinatie van CGT en energetisch werk

Het mooie vond ik om te beseffen dat de vraag die gesteld werd niet voortkwam uit een oordeel (zweverige bedoeling), maar uit interesse omdat het werkte. Steeds als ik de reguliere weg insteek en vastloopt, pak ik mijn energetische toolbox erbij. En ik merk dat we dieper komen, meer tot de kern. De veranderingen intern zijn groter en beter voelbaar. Het hoofd en het lijf komen veel meer op één lijn te liggen dan wanneer je enkel met het hoofd aan de slag gaat. EN iets wat ik zelf heel waardevol zit.

Mensen krijgen veel meer het vertrouwen dat ze het zelf kunnen omdat ze voelen dat de kern aangepakt is. Het fundament waarop ze staan is steviger en blijvend veranderd. Ze begrijpen waar het vandaan komt of ze beseffen dat het niet van henzelf is. Want, wauw, wat vaak kom ik tegen dat mensen opvattingen en overtuigingen vanuit loyaliteit overnemen. Om er vervolgens zelf last van te hebben. Mega zonde als je het mij vraagt!

Mijn hoop voor de toekomst

Het is ook goed om te beseffen dat een deel van jouw programma al is vastgelegd in de baarmoeder, op celniveau geheugen en in de eerste 2-3 jaar van jouw leven. En soms zelfs al in vorige generaties. Jouw geheugen reikt niet eens tot die periode. Dus ook als jij super hard je best doet, kun je daar vaak niet bij. En ook daar zitten vaak die eerste bouwstenen van jouw klachten. Of die nu fysiek of mentaal zijn. Als ik dan toch op zoek ga naar die wetenschappelijke onderbouwing, dan zijn dit voorbeelden waarom we echt verder moeten kijken dan enkel ons cognitieve brein voor de oplossing. En preventie kan en mag hier dus een grotere rol gaan spelen.

Stiekem hoop ik ook dat de manier waarop ik werk, meer gangbaar wordt. Dat er aandacht komt voor alternatieve manieren van werken. En dat instellingen zo iemand als ik krijgen om vastgelopen trajecten en cliënten eens op een andere manier te bekijken. Dat er eens energetisch wat in beweging wordt. 

Dus CGT en energetisch werk is eigenlijk een super logische combinatie!

Dus lang verhaal kort. Gun het jezelf om breder te kijken dan het ‘eilandje’ waar je naar toe verwezen bent. En onderzoek verschillende mogelijkheden om jezelf, maar ook je lichaam te ondersteunen. Ik probeer zelf zoveel mogelijk te hanteren dat als ik iets nog nooit gedaan heb, ik ook niet kan zeggen dat het niet werkt. Want er is zoveel meer dan je misschien vooraf weet. En ja soms lijkt het dan overweldigend. Maar ik geloof erin dat als jouw onderbuik gevoel zegt dat er ‘meer’ aan de hand is. Zoek dan verder totdat je denkt JAAA dit is het!.

Dat betekent dat je dus soms even uit je comfortzone gaat door bijvoorbeeld iets alternatiefs te proberen. Of ook met iemand aan de slag gaat die bijvoorbeeld energetisch werkt. Maar wellicht brengt het je zoveel meer dan je van te voren gedacht het. Voor mij voelde de toevoeging van energetisch werk aan mijn wetenschappelijke toolbox alsof ik uit een tunnel kwam en ineens een legio extra mogelijkheden had om op in te steken. En na verloop van tijd ook alsof het de meest logische combinatie is om door elkaar toe te passen. 

Geen gekke vraag dus, van mijn cliënt omdat zij net als ik aan het begin nog wat onwetend was. En ik hoop dat de vraag in de toekomst overbodig gaat worden. Omdat mijn manier van werken dan meer mainstream geworden is.