0620641714 welkom@egmotion.nl

Wellicht heb je al ooit gehoord van Human Design. Maar misschien is het ook helemaal nieuw voor je. Hoe dan ook, ik denk dat het een werkwijze of een tool is die blijft. Ik vertel je graag wat meer over hoe en waarom jij het in kan zetten in jouw praktijk of persoonlijke leven, zodat jij kan gaan ontdekken wie je in de kern bent.

Wat is Human Design?

Human Design is een werkwijze waarbij de astrologie en wetenschap samen komen. Er zitten stromingen in van astrologie, de Chinese I Ching, het joodse kabbalah, het chakra systeem en kwantumfysica. Al deze stromingen zijn verwerkt in een soort werkmodel, van waaruit jij jouw unieke design kan opvragen op basis van je geboortedatum, tijd en plaats.

Op het moment dat jij je chart in je bezit hebt kun je beginnen met lezen, onderzoeken en experimenteren. De kern van Human Design is dat de chart jou vertelt hoe jij in elkaar zit. Hoe je energie stroomt. En waar je voor gemaakt bent. Je komt dan in een wereld van nieuwe termen die op het eerste oog overweldigend zijn en je echt kunnen laten verdwalen. Maar als je jezelf de tijd gunt om je erin te verdiepen op jouw eigen tempo, ga je ook de kracht ervan zien.

Waarom je Human Design wil inzetten…

Op het moment dat jij mensen begeleidt of merkt dat jij op één of meerdere gebieden in jouw leven vastloopt, wil jij natuurlijk weten wat je moet doen. Wat ik het mooie vind aan Human Design is dat het letterlijk vertelt dat jij een unieke ziel bent. Een uniek persoon. Wat dus ook betekent dat jij een unieke aanpak nodig hebt. Human Design is gebaseerd op het feit ‘one-size fits nobody’ en daar hou ik van. Het is in mijn ogen namelijk ook onmogelijk om een groep unieke mensen allemaal op dezelfde manier te helpen. Jouw design is daar het perfecte voorbeeld van. Het is jouw unieke blauwdruk, jouw design die jou vertelt wat jij nodig hebt om je goed te voelen.

Nu vraag jij je misschien af waarom we niet allemaal gelukkig en onszelf zijn als we die blauwdruk meekrijgen. De realiteit hierbij is dat je vaak al geconditioneerd bent door de invloeden van buitenaf. Juist doordat we uniek zijn hebben we ook allemaal andere opvattingen, meningen en adviezen. Hierdoor kan het dus zijn dat jij tips of adviezen krijgt die voor de andere persoon goed gewerkt hebben, maar niet bij jou passen. Of dat je opvattingen meekrijgt, daar ook naar leeft, maar heel deze leefstijl eigenlijk niet bij je past

Het is een tool, geen harde waarheid

Door je eigen chart te gaan ontdekken kun je zien waar voor jou de mogelijkheden liggen om meer in balans te komen. Om je werk en leefstijl aan te passen. Om keuzes te maken volgens jouw autoriteit. Op die manier kun jij steeds meer jouw authentieke en unieke zelf worden. Maar jij ontdekt pas wat ECHT bij jouw past door te gaan experimenteren. 

De chart van Human Design geeft je daarbij een richting en jij kan op basis daarvan dingen gaan uitproberen. Je hoeft het dus niet te volgen alsof je letterlijk een recept uitvoert zoals bij het bakken of koken. Maar je gaat kijken hoe de verschillende ingrediënten uit dat recept jou het beste laten voelen. Jij mag op zoek naar de unieke samenstelling die bij jou past. 

voorbeeld van een biotensor

Maakt Human Design je behandeling/traject dan echt anders?

Ja en nee. Als het goed is heb jij een werkwijze die bij jou past. Dus in die zin ga je niet ineens heel anders werken. Wat ik wel heb gemerkt is dat ik, doordat ik de charts heb van cliënten, zie waar hun problemen vandaan komen. Hierdoor kan ik de behandelingen beter fine tunen tot maatwerk

Als je kijkt naar een ADHD behandeling merk ik nu al dat ik mijn adviezen aanpas aan hoe de chart eruit ziet. Wanneer ik mensen met een burn-out heb, stelde ik altijd al wel de vraag waarom ze dachten dat dit gebeurd was. Maar ik kan nu ook door middel van de chart kijken waar energie weglekt in plaats van in hun voordeel kan werken. Ik kan ook kijken of ze keuzes maken op de juiste manier. De behandelingen worden dus veel specifieker op de persoon gericht.

Maar mijn ervaring is dat het heel goed mengt met allerlei reguliere technieken en adviezen. Het is geen protocol wat je van A-Z moet uitvoeren om het te laten werken. Je kan op verschillende vlakken informatie halen uit het design. Dus afhankelijk van waar de hulpvraag ligt en waar iemand vastloopt is er informatie te vinden.

De mooie lessen die ik tot nu toe uit Human Design gehaald heb?

  • Er zijn verschillende energietypes, die als puzzelstukjes bij elkaar horen om een groot geheel te vormen. Naarmate we ons eigen stukje in de puzzel gaan omarmen, gaat het beter met het grote geheel!
  • We zijn niet bedoeld om allemaal hetzelfde te doen. Zoals ik al vaker roep en voel, one size fits all bestaat niet. Human Design geeft daar een mooie onderbouwing voor.
  • Hoe jij in elkaar zit staat al beschreven in jouw design. Jezelf leren begrijpen en ontwikkelen kan op die manier ook in een sneltreinvaart komen als jij jouw design gaat leven en omarmen. 
  • Ons hoofd is niet de plek waar we beslissingen nemen. Door mijn alternatieve vormen van werken, mocht ik dit steeds meer ontdekken. Maar Human Design geeft hierin handvatten hoe jouw unieke beslismethode dan wel werkt!
  • Elk centrum heeft zijn schaduwkant als het uit balans raakt en wijsheden als je in balans bent. Termen als beperkingen en stoornissen komen niet voor hierbij. Het gaat om ‘in balans komen’ en ‘je design zo veel mogelijk volgen en leven’. 
  • De wisselwerking tussen mensen en de manieren waarop we op elkaar reageren zijn ook terug te vinden in de chart. Je kan dus letterlijk onderzoeken wat verschillende mensen met je doen en op basis daarvan ook de juiste mensen voor jou kiezen. 
  • Verschillende diagnoses vanuit de GGZ hebben overlap met de centra waardoor we de behandeling wellicht helemaal verkeerd aanpakken voor sommige mensen.
  • Human Design geeft handvatten om op verschillende plekken in je leven een significante verbetering aan te brengen, mentaal, fysiek, toekomstgericht etc. 

Waarschijnlijk kan ik deze lijst de komende tijd steeds weer opnieuw aanvullen omdat ik ook steeds weer bijleer. Ik blijf nieuwe dingen ontdekken en doen.

Hoe begin je met Human Design?

Zeker omdat het aan het begin overweldigend kan zijn, zou ik je aanraden om niet alles tegelijkertijd te willen leren. Begin met het onderzoeken van jouw type, je strategie en jouw autoriteit. Als je dat een beetje inzichtelijk hebt voor jezelf, kun je verder met de centra. Heb je die goed doorgenomen, dan kun je jezelf eventueel verdiepen in de verschillende poorten en kanalen. Zo kun je steeds een laagje dieper!

Omdat er ook veel verschillende bronnen zijn zou ik aan het begin ook 2-3 verschillende uitkiezen en het daar even bij houden. Zodra je de basis snapt kun je ook daarin weer uitbreiden en kijken welke andere manieren van uitleggen er ook nog zijn. Gebruik daarbij vooral de bronnen waarbij jij je fijn voelt. Zo voelde ik bijvoorbeeld wat weerstand bij de ‘officiële’ websites. Maar wellicht kan dat voor jou juist wel weer perfect werken! Heb je geen zin om het allemaal zelf uit te zoeken, dan kun je ook op verschillende plekken een gids aanvragen waarin jouw design helemaal uitgewerkt is. 

Als je eenmaal in de wereld van Human Design duikt zal je al snel merken dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Online is al veel gratis informatie te vinden, maar er zijn ook verschillende betaalde bronnen & boeken. 

Volg vooral jouw gevoel op wat bij jou past. Maar ik ben er echt van overtuigd dat Human Design een werkwijze is die door alle lagen van de bevolking ingezet kan worden en dat het echt kan zorgen voor maatwerk op het gebied van behandeling en zelfontwikkeling.

Wil jij ook aan de slag en weet je niet waar je moet beginnen? Stuur mij dan gerust een berichtje.

Momenteel ben ik bezig met het ontwikkelen van een masterclass gericht op Human Design en ADHD. Dus ook daar kun je bij aansluiten als je meer wil weten over het fine tunen van de behandeling daarvan. De link voor de wachtlijst vind je hier.