0620641714 welkom@egmotion.nl

Je staat er waarschijnlijk niet meteen bij stil op het moment dat je niet lekker in je vel zit of de griep te pakken hebt. Maar onder elke klacht kan een emotionele blokkade zitten. Hoe dat in zijn werk gaat lees je in deze blog.

klacht als taal van je onderbewustzijn

Als het goed is, en je dag loopt lekker, dan verwerk jij alle informatie die op je pad komt. In de ideale wereld ben je perfect in balans, neem je voldoende rust, eet je alleen dingen die je kan verdragen, etc. etc. De realiteit is echter dat dit in de maatschappij waarin we leven vrijwel onmogelijk is. Want: het eten is niet meer zo zuiver en puur als hoe het ooit bedoeld was. De hoeveelheid en snelheid van prikkels die wij moeten verdragen past helemaal niet bij wat ons brein aan kan. We vinden vaak ook nog eens dat alles beter, sneller en groter moet. De welbekende ratrace. 

Tot op zekere hoogte kun jij dat best wel bijhouden. Want op adrenaline kom je wel een eindje. Maar dat is enkel en alleen bedoeld op de korte termijn. Duurt het langer of is het acuut ineens zo heftig dat je systeem het niet kan verwerken? Dan gaat het vast zitten. Ik vertaal dit vaak naar het moment waarop jouw bewustzijn (je cognitieve brein) en je onderbewustzijn (alle achtergrondprocessen, je ziel, etc) niet meer op een lijn liggen. Hierdoor kunnen ze niet meer samen werken en ontstaat er een blokkade.Een knoopje in je zakdoek als het ware. Maar jouw onderbewustzijn die kan dit niet zo makkelijk aan jou vertellen. Dus gaat het vaak in samenwerking met het lichaam klachten geven. Zo dat jouw bewuste brein opmerkt dat er iets gaande is. En hopelijk naar de dokter gaat!

Die hoofdpijn die je hebt en aanpakt met een paracetamol, is misschien wel een boodschap van jouw onderbewustzijn. En pas als jij de achterliggende emoties aankijkt verdwijnt de trigger. Een terugkerende klacht, in welke vorm dan ook, zie ik daarom als een signaal van jouw onderbewustzijn. En als je daar niet naar luistert zal het klachten toevoegen. Net zolang totdat het voor jou de moeite waard is om er iets aan te doen. Of totdat het niet meer weg gaat met bijvoorbeeld die paracetamol. 

De jenga toren

Nu denk je misschien: als het één keer tegenzit dan krijg ik toch niet ineens terugkerende hoofdpijn? Klopt! Maar wat ik vaak in de praktijk zie dat er een bepaald patroon of terugkerend thema is. Hierbij gebruik ik vaak de metafoor van de jenga toren. Die bestaat uit allemaal verschillende blokjes die strategisch op elkaar gestapeld staan zodat de toren, ook als je er blokjes uit haalt, zo stevig mogelijk kan blijven staan. Jou ervaringen gedurende jouw leven, maar dus ook je knoopjes in je zakdoek, maken onderdeel uit van die jenga toren.

Stel we blijven even bij het voorbeeld van die hoofdpijn. En die ene keer dat het tegen zat. Dat specifieke moment zal misschien niet zoveel bijdragen aan die toren. Maar als jij op dat moment gevoeld hebt dat ‘de ALLES ook ALTIJD tegen zit’. Dan kunnen er meerdere momenten in jouw toren zitten waarop jij soortgelijke gevoelens hebt gehad. En dan zijn het dus meerdere blokjes die op dat gevoel resoneren. Oftewel, herkenning vinden. Dat ene moment doet dus misschien niet zoveel. Maar stel dat elk blokje in die toren dat hierop mee resoneert, ook mee gaat wiebelen? Alsof je aan 10 blokjes tegelijkertijd in die toren wil voelen of ze los of vast zitten. Dan komt die toren wel in beweging! En die beweging wordt waargenomen door het onderbewustzijn. Die zit de samenhang tussen die blokjes. Die snapt dat het met elkaar te maken heeft. En die vertaalt dat naar een klacht. En voilá daar komt bijvoorbeeld hoofdpijn bij kijken. Want met die hoofdpijn ga je naar de dokter. Met het idee dat altijd alles tegenzit kun je wat makkelijker rond blijven lopen. Slim hé, van ons systeem!

Het zorgsysteem sluit daar alleen niet altijd perfect bij aan. Want ja die paracetamol helpt ons fysieke lijf om die hoofdpijn minder te voelen. Maar de emotionele laag wordt daarmee niet gezien. Die zou veel meer baat hebben bij het aankijken van die gedachten dat altijd alles tegen zit. En dat krijgen we niet altijd mee op doktersrecept. Maar als jij dit nu zit te lezen, dan wil ik je uitdagen om bij je klachten ook echt eens te kijken naar de emotionele onderlaag. Bijvoorbeeld door jezelf de vraag te stellen ‘herken ik dit gevoel van eerder?’ of ‘komt deze klacht altijd op een soortgelijk moment?’. 

 

puzzelstukjes op zijn plek

Oud zeer

En om nog even een laagje dieper te gaan. Jouw jenga toren, staat bovenop de torens van alle generaties voor jou.Zowel op die van vaderskant als moederskant. Dit kan dus zowel positief als negatief zijn. Denk aan angsten of somberheid. Ervaringen van uit de oorlog. Dingen waar vroeger niet over gepraat mocht worden etc. 

Als deze of soortgelijke thema’s in jouw toren zitten, maar ook in de torens onder jou kan het zijn dat er dus veel meer meebeweegt dan dat jij in de gaten hebt. En dat je dus soms ook gevoeliger bent voor bepaalde dingen. Jouw bewuste rationele brein kan dit niet verklaren. Omdat hij niet aan elk van deze blokjes een herinnering heeft. En die kan daarvan in paniek raken of onrustig worden. Want je voelt vanalles, maar je snapt het niet.

Alles wat niet opgelost, uitgesproken of doorvoeld wordt vormt uiteindelijk een blokkade. En die combinatie van blokkades geven klachten. De blokkades van de generaties voor jou, dragen hieraan dus ook echt aan bij. Wanneer ik kinderen behandel en veel al van de ‘blokjes’ vinden hun oorsprong bij de ouders, dan vraag ik de ouders om op consult te komen. Degene die de blokkades opruimt, doet dit namelijk niet alleen voor zichzelf, maar ook voor alle generaties die nog gaan komen. Want wat de ouders oplossen, kan geen fundering meer zijn voor hun kinderen. Ja ze kunnen dan nog steeds angstig zijn bijvoorbeeld. Maar alleen ‘hier en nu angst’. Geen ‘XXL van alle generaties’ angst.

Wat ik vaak zie in de praktijk

Mensen die bij mij komen hebben vaak al verschillende stappen ondernomen in het reguliere circuit. Ze hebben gemerkt dat er tijdelijke oplossingen zijn. Maar dat de klacht blijft terugkeren of minder heftig worden. Maar wel aanwezig blijven. En vaak voelen ze dat het dieper zit. Of juist heel duidelijk dat de oorzaak zo ontastbaar voelt dat ze eens iets anders willen proberen. 

En vrijwel altijd is er een soort ‘aha’ als ze herkenning vinden in de emoties die eruit komen. Maar ook een ‘huh’ van nooit gedacht dit eronder zou zitten. En dit vind ik altijd een mooie voorbeeld dat ons rationele brein niet alles weet. En dat JUIST naar het lichaam en je eigen behoeftes luisteren hierin heel belangrijk is. Een vaardigheid die wat naar de achtergrond is geraakt door de manier waarop onze huidige maatschappij is ingericht. Maar ook een uitnodiging naar jezelf om hier meer mee aan de slag te gaan.

Een leuke bijkomstigheid hiervan is vaak dat als ze eenmaal gezien hebben wat er bijvoorbeeld onder hun hoofdpijn zit. Ze ook later heel snel die link kunnen leggen en weten welk thema aandacht vraagt.

Wat kan jij hier zelf in doen?

Dus mocht jij in het vervolg klachten hebben die terugkeren. Of waarvan jij het idee hebt dat ze langer aanhouden dan nodig. Ga dan eens op onderzoek uit. Wat probeert je onderbewustzijn je te vertellen? Welke boodschap mag gezien worden? Want onder elke klacht zit vaak een emotie verstopt.

Ziekte komt vaak op een moment dat er iets aangekeken mag worden. En als jij kan ontdekken wat het patroon, thema of de emoties is. Dan kun je het direct bij de kern aanpakken. In plaats van een pleister erop.

Mocht je er niet zelf uit komen, boek dan gerust een sessie om samen op onderzoek uit te gaan. Want het opruimen en stabieler maken van jouw jenga toren gaat jou en alle generaties na jou enorm veel plezier geven!

Technieken die ik inzet om deze patronen zichtbaar te maken:

  • NEI therapie. Een vorm van therapie waarbij je het onderbewustzijn aan het woord laat.
  • Familie opstellingen. Een techniek waarbij je in het systeem gaat kijken waar een patroon gestart is.
  • Schemagerichte therapie. Een cognitieve techniek, waarbij we in jouw archiefkast op zoek gaan naar aanwijzingen.

Leer jij liever zelf werken met de biotensor? Ik volgende mijn opleiding bij Praktijk Charlotte (affiliate).